De Volkswagen Beetle in films

herbie volkswagenHerbie, de eigenzinnige raceauto uit de Disney serie, mag dan wel de bekendste VW kever van het witte doek zijn, maar is zeker niet de enige. De Volkswagen Beetle heeft in de afgelopen 60 jaar in meerdere films een hoofdrol vertolkt. Vooral in Duitse films heeft ’der Käfer’ regelmatig geschitterd. Naast hoofdrollen kreeg de auto vanwege het opmerkelijk uiterlijk ook ettelijke bijrollen en bijzondere verschijningen in internationale films.

De Herbie films

The Love Bug (1968) was de eerste film met Herbie in de hoofdrol. De Volkswagen Beetle had een eigen wil, een eigen karakter en had geen bestuurder nodig om te rijden. De Amerikaanse acteurs Dean Jones en Michele Lee vertolkten de belangrijkste bijrollen. Het verhaal van de komische film gaat over een miskende autocoureur (Jones) die dankzij de talenten van Herbie de prestigieuze ”El dorado” race wint. De film was een groot commercieel succes, waardoor Disney Studio’s nog vier keer terug kwam met de bekorende VW Kever. Herbie Rides Again (1974: Stefanie Powers), Herbie Goes to Monte Carlo (1977: Dean Jones, Don Knotts), Herbie Goes Bananas (1980: Charles Martin Smith) en Herbie Fully Loaded (2005: Lindsay Lohan, Micheal Keaton) zijn de overige titels uit de reeks.

Duitse films met de Volkswagen Beetle in een hoofdrol

Duitsland, de bouwer van de Volkswagen Kever, heeft een eigen serie films met de wagen in een hoofdrol. Tussen 1971 en 1978 zijn er vijf films uitgebracht waarin de gele wonderkever Dudu (Swahili voor kever) verschillende avonturen beleefd. Dudu is een met computers en een eigen stem uitgeruste wonderauto, met incidentele elementen van kunstmatige intelligentie. De bekende Kitt uit de Knightrider televisieserie (1980) is geïnspireerd op Dudu. De titels uit de Dudu reeks zijn: Ein Käfer geht auf’s Ganze (Een kever gaat voluit, 1971), Ein Käfer gibt Vollgas (Een kever geeft vol gas, 1972), Ein Käfer auf Extratour (Een kever op extra tour, 1973), Das verrückteste Auto der Welt (De waanzinnigste auto van de wereld, 1975) en Zwei tolle Käfer räumen (Twee grote kevers gaan ervandoor, 1978).

Andere Volkswagen Beetle films

In The Cars That Ate Paris, een Australische horrorfilm uit 1974, terroriseert een van grote metalen spikes voorziene Volkswagen Beetle de kleine woestijnstad Paris. Een opmerkelijke bijrol voor de VW Kever is er ook in de films rond serie moordenaar Ted Bundy, aangezien hij vrijwel altijd in auto’s van dit model rond reed. In de Nederlandse actiefilm Grijpstra en de Gier (1979) is een Volkswagen Kever de politieauto van de hoofdrolspelers Rutger Hauer en Rijk de Gooyer.

Over de Volkswagen Beetle.

De eerste Volkswagen Typ 1 rolde in 1938 uit de autofabriek in het Duitse Wolfsburg. Vanwege de bolle vorm werd het in de volksmond Käfer (kever) genoemd, een naam die vanaf 1967 officieel door de fabrikant werd overgenomen. Het origineel model werd tot 1978 geproduceerd. In 1998 kwam de New Beetle op de markt en wordt tot heden geproduceerd.